Zdrowy argentyński hamburger
16 lipca 2008, 14:38Biochemicy z argentyńskiego Centrum Badań i Rozwoju Kriotechnologii Pokarmów opracowali niskotłuszczowe hamburgery o obniżonej zawartości sodu, które smakują podobnie jak ich niezdrowy pierwowzór.
Słodycze napędzają wzrost
19 marca 2009, 12:28Dzieci lubią łakocie i słodkie pokarmy, a rodzice doskonale o tym wiedzą. Okazuje się, że zjawisko to ma podłoże biologiczne i wiąże się z szybkim wzrostem, zwiększającym zapotrzebowanie energetyczne organizmu (Physiology & Behavior).
Pewność nie zawsze przekonuje
15 października 2009, 08:44Komunikat zachwalający jakiś produkt lub usługę nie zawsze ma większą siłę przekonywania, kiedy jego nadawca jest bardziej pewny siebie i swoich opinii. Czasem paradoksalnie lepiej sprawdza się lekko wątpiący i skromny ekspert lub przebojowy nowicjusz (Journal of Consumer Research).
Wpływ reklam kosmetyków na samoocenę
20 października 2010, 09:17Reklamy produktów upiększających powodują, że samoocena kobiet okresowo spada.
Siemię chroni przed promieniowaniem
10 sierpnia 2011, 08:35Dieta uwzględniająca siemię lniane zabezpiecza zdrowe tkanki i narządy przed szkodliwym wpływem promieniowania (BMC Cancer).
Pizza skrojona na miarę dorosłego
2 lipca 2012, 10:24Prof. Mike Lean z Uniwersytetu w Glasgow i biznesmen Donnie Maclean stworzyli zrównoważoną odżywczo pizzę. Jak zapewniają panowie, zawiera ona 30% zalecanej normy witamin, minerałów, kalorii, białek oraz węglowodanów.
Mapujące kiwanie
19 września 2013, 12:26Australijscy naukowcy z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) stworzyli bardzo szczegółowy model 3D Krzywej Wieży w Pizie. Posłużyli się przy tym przenośną technologią Zebedee. W skład systemu wchodzi bujający się na sprężynie skaner laserowy (LIDAR). Dzięki specjalnemu oprogramowaniu dane są później przekształcane w trójwymiarową mapę.
Syrop klonowy zwiększa wrażliwość bakterii na antybiotyki
17 kwietnia 2015, 10:28Skoncentrowany ekstrakt syropu klonowego sprawia, że bakterie stają się bardziej wrażliwe na antybiotyki.
Wszystko zależy od tego, czy mózg wierzy w nikotynę
23 września 2016, 11:38To, jak mózg reaguje na nikotynę, zależy od przekonań palącego nt. zawartości alkaloidu w papierosie.
To produkt spalania tłuszczu powoduje chorobę Parkinsona
23 kwietnia 2018, 08:33Na Purdue University zidentyfikowano molekułę, która odgrywa znaczącą rolę w rozwoju choroby Parkinsona. Być może uda się dzięki temu opracować nowe metody leczenia i zapobiegania temu schorzeniu.